Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Karanténa: Samotári

by - októbra 06, 2014

Autor: Lex Thomas
Názov: Karanténa: Samotári
Originál: The Loners
Pokračovanie:  The Saints
Žáner: dystópia, sci-fi, triler,.....



Anotácia: 
Bol to len ďalší obyčajný deň na McKinleyho strednej škole – kým školou neotriasol obrovský výbuch. Keď sa samotár David Thorpe pokúsil pomôcť svojmu učiteľovi angličtiny, ten mu umrel priamo pred očami. A to bol iba začiatok.
McKinleyho stredná škola sa zmenila na najhoršiu nočnú moru. Všetci študenti sú nainfikovaní vírusom, ktorá je smrteľný pre dospelých. Škola je v karanténe pod dohľadom armády. Všetci učitelia sú mŕtvi. Z nevinných skupiniek študentov sa vytvorili násilné gangy. Bez gangu nikto nemá nádej na prežitie. David nemá svoj gang. Má len mladšieho brata Willa a sním stojí proti celej škole.

Môj názor: 
Dosť bolo nerozhodných ženských hrdiniek! Dosť bolo dievčenskej naivity a ružových okuliarov! Dosť bolo dievčat, ktoré nevedia, čo zo svojimi hormónmi!  Dosť bolo nadvlády nedozretých dievčat, ktoré mali hlavné slovo v knihách! Pusťme na chvíľu k slovu aj mužských hrdinov.
Všetky „zlé“ vlastnosti, ktoré som spomenula hore vyššie nám ponúka prvá časť Karantény, ktorá nesie názov Samotári. Ibaže v mužskom podaní. Áno, čítate dobre, ak ste si mysleli, že mužský hrdinovia prekypujú múdrosťou (irónia ), tak si ani neviete predstaviť ako ste sa mýlili. Ale toto všetko je v tejto knihe odpustiteľné, pretože na ich mieste sa pravdepodobne správame ešte horšie než tí dvaja nerozhodní a večne žiarliví bratia.

„Mala odhryznuté z nosa.“ Prvá veta z knihy, ktorá mi napovedala, že táto kniha nebude len taká obyčajná. A veru, ona by sa za obyčajnú ani nemohla pokladať. Autori (ak by ste nevedeli pod menom Lex Thomas sa skrývajú dvaja ľudia) prišli s nápadom, ktorý som v žiadnej inej knihe nevidela. (To bude tým, že iba pred nedávnom som začala s dystópiami  -_- )  A možno aj kvôli tomu, že pod tým pseudonymom sa skrývajú dvaja muži dokázali tento neuveriteľný príbeh opísať, tak tvrdo a bez zľutovania. So svojimi postavami sa nemaznali a využili každú krutú vec v tejto knihe, ktorá by mohla hrdinov dokaličiť či zabiť. Jednoducho čím tvrdšie tým brutálnejšie. Dokonca aj niektoré milostné scény boli opísané hrubo a bez zbytočnej omáčky. Veď načo aj. Skôr či neskôr aj tak všetci pomrú, tak prečo im nedožičiť aspoň kúsok sexuálneho raja?

Ale poďme pekne od začiatku.

Študenti  nesú v sebe vírus, ktorý dokáže v priebehu pár minút zabiť dospelého človeka. Doslova sú uväznení v škole. Vlastne škola je uväznená pod veľkou kovovou konštrukciou.
To znamená: žiaden čerstvý vzduch, žiadne hrejivé slnečné lúče, strata kontaktu s vonkajším svetom a veľmi málo potravy.

Našich dvoch hlavných hrdinov tvoria dvaja bratia. Starší brat David, ktorý ešte stále trúchli za mamou a mladší brat Will, ktorý trpí epileptickými záchvatmi.  Na začiatku Karantény sa študenti snažili spolu vychádzať, ale tvorili sa menšie skupinky a z tých skupiniek sa nakoniec stali gangy. A naši dvaja fešáci nikde nezapadli. A to z jediného dôvodu: David to noc pred tým dosť prehnal a jemu najviac zo všetkých žiakov McKinleyho strednej školy ide o život. Jedine ako môže prežiť je dožiť sa vlastnej maturity. A to môže byť v jeho prípade dosť problém, keďže ho najväčší gang má v zuboch.  A menšie sú pomaly odsúdené na spomínaný gang, ktorý tvoria väčšinou namakaní (podľa môjho názoru aj dutí) Športovci pod vedením chlapca, ktoré ho deň pred tým zmlátili.

Davida som prvú polovicu knihy dosť chápala, ale vážne iba prvú polovicu, ale naopak jeho brata Willa som nechápala vôbec. Niekedy ma svojimi komentármi vytáčal, hoci ma dosť bavili. Ale čím ďalej som čítala, tak tým viac sa dala cítiť bratská rivalita medzi tými to dvoma žiarlivcami. Hlavne, keď sa k nim pridalo dievča menom Lucy. Problémy  na seba nedali dlho čakať. A je nám všetkým jasné, že jeden z bratov bude urazený a bude konať samé hlúpe veci. Bohužiaľ mne len zostalo písať Timi v jednom kuse správy, akí sú tí dvaja totálni, s prepáčením, chumaji!
Takže ďalšou hlavnou hrdinkou je Lucy, dievča, ktoré popletie hlavu dvom bratom, čo už aj tak spolu nedokážu vychádzať. A všetko sa len zhoršuje. A ako inak väčšinou je to Lucyna chyba.

David rozmýšľa ako všetkých udržať nažive, Will asi trištvrte knihy sníva a Lucy sa ustavične rozhoduje. Nič nie je horšie ako menšia apokalypsa v škole, ktorá je ešte k tomu okorenená ľúbostným trojuholníkom.  Bohužiaľ, ten trojuholník nie je ten najväčší problém. Strašne mi vadili hlavné postavy, hoci bol dej strašne napínavý a akcia striedala ďalšiu akciu, dokonca mám taký pocit, že hluchých miest tu bolo strašne málo a v jednom kuse sa niečo dialo, takže o zábavu v tejto knihe je postarané, ale postavy boli tie, ktoré mi spôsobovali totálne šoky. Ich rozhodnutia boli ešte ako tak znesiteľné, ale ich premýšľanie a hlavne Willove, ktorý takmer po celý čas myslel iba na seba ma strašne ale neuveriteľne hneval.

Na obale knihy je také ako keby mini varovanie: "Kniha je rovnako originálna ako Hry o život a odohráva sa múrmi strednej školy, podobnej tej vaše. (Kami Carciová, spoluautorka bestselleru Nádherné tvory)" Každá kniha je svojím spôsobom originálna, ale jednoznačne by som ju neprirovnávala k Hunger games. Jediné čo majú tie dve knihy spoločné je boj o prežitie. A to je asi tak celé. Takže ak máte strach, že je to nejaká napodobenina Hunger games, tak sa mýlite.

Karanténa je proste kniha, ktorá je neuveriteľne pútavá a hoci má nemožných hrdinov, tak ako hlavných, tak aj tí vedľajší nie sú o nič lepší, len ak o niečo vyšinutejší, tak predsa je to kniha, ktorá stojí za prečítanie, hoci mňa štvala, ale na konci, kde sa už naozaj bojovalo o prežitie, stojí za prečítanie. A ja ju možno nebudem odporúčať, každému, pretože ak nemáte žalúdok na hnusné zranenia či krviprelievanie, tak sa tejto knihe vyhýbajte ako čert krížu. Alebo nebodaj ak nemáte radi také „menšie“ šikanovanie, ako ja, nepúšťajte sa do nej. Dobre vám radím. Ale ak máte radi krv, bitky a snahu zachrániť svojich priateľov, hoci viac ako polovica sa do svojej maturity pravdepodobne ani nedožije, tak neváhajte. Karanténa je proste dystópia, ktorá vám možno nedá spávať.


You May Also Like

0 komentárov