Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Me and Earl and the Dying Girl alebo prepáč Green

by - júla 16, 2015


Autor: Jesse Andrews
Názov: Me and Earl and the Dying Girl
Diel: ---
Žáner: Dráma, contemporary
Greg Gaines is the last master of high school espionage, able to disappear at will into any social environment. He has only one friend, Earl, and together they spend their time making movies, their own incomprehensible versions of Coppola and Herzog cult classics.
Until Greg’s mother forces him to rekindle his childhood friendship with Rachel.
Rachel has been diagnosed with leukemia—-cue extreme adolescent awkwardness—-but a parental mandate has been issued and must be obeyed. When Rachel stops treatment, Greg and Earl decide the thing to do is to make a film for her, which turns into the Worst Film Ever Made and becomes a turning point in each of their lives.
And all at once Greg must abandon invisibility and stand in the spotlight.

John Green spôsobil hotovú mániu s knihou Na vine sú hviezdy, takže bolo úplne predvídateľné, že na knižnom trhu sa podobné knihy budú objavovať jeden čas oveľa viac ako doposiaľ. Avšak nemožno poprieť, že Green spôsobil mániu, hoci mám pocit, že pokojne tú mániu mohla rozpútať kniha Oh boy! alebo Me and Earl and Dying Girl, ktoré vyšli pred Greenom. Presne tak! Po dlhom odkladaní som knihu konečne dočítala. A moje pocity...nuž sú rôzne. A nedá mi to musím porovnávať, hoci viem, že by som nemala....

Na vine sú hviezdy- to vám hádam netreba ani predstavovať, je kniha o láske dvoch tínedžerov, kde rakovina hrá veľmi veľkú rolu.
Oh boy!– Ak túto knihu niekto pozná, tak som úprimne v šoku, v dobrom slova zmysle, tu máme lásku medzi súrodencami, kde zákerná choroba tiež urobí svoje.
Me and Earl and Dying girl- je kniha o kamarátstve, dobrosrdečnosti a o zlých filmoch.

Greg  má teóriu, podľa ktorej sa riadi, aby prežil strednú školu. Poznáte to... Sú roztlieskavačky, športovci, sú herci, muzikanti...... jednoducho skupinky a náš Greg on nie je ani  v jednej, ale zároveň v každej, ale hlavné je nepútať na seba pozornosť!  Byť milý na každého sa niekedy oplatí :D  Trefné poznámky alebo jeho myšlienkové pochody bolo naozaj vtipné sledovať  a aj to ako sa snaží komunikovať s Rachel, ktorá si najskôr trochu od neho drží odstup, aj keď majú spoločnú minulosť.

Čo sa týka Rachel -presne ona je dying girl. Ak by som vám ju mala opísať, tak to pre mňa osobne je dosť komplikované. Ako sa správa zomierajúce dievča, čo neskončilo ani strednú školu a po dlhom trápení si vybralo tú ľahšiu cestu? Asi šťastím neskáče a je odmeraná. Úsmevy tiež nerozhadzuje na všetky strany. Síce nevyzerala, žeby trpela depresiou, ale keď niekto umiera nebude sa vyškierať.

A nakoniec toto trio nám uzatvára pre mňa dosť svojský Earl, ktorého som meno vyslovovala po celý čas zle, takže žiaden Írl, bol nízky a úprimne jeho výška nijako nezmenila fakt, že bola Gregova spriaznená filmová duša. Ich konverzácie boli zväčša o všetkom a zároveň o ničom plné nadávok a skrytých narážok.

Títo dvaja mali spoločnú záľubu natáčať a režírovať vlastné filmy, ktoré nie sú najlepším klenotom filmového plátna, ale dokážu Rachel vytvoriť úsmev na tvári. A zdá sa, že to Gregovi stačí na to, aby sa začalo novo-staré kamarátstvo. A tak ako hovorí anotácia rozhodnú sa natočiť film, ktorý nedopadne najlepšie a vtedy okrem otázky či to Rachel prežije sa pridáva aj otázka, že či by sa v budúcnosti naozaj mali venovať filmom.

Áno, aj takéto obrázky kolujú internetom.
 Nemusím vám hádam hovoriť, ktorá dvojica mi je srdcu bližšia.
Keby niekto nevedel, tak tá dolná ;) 
A teraz si určite poviete, že títo dvaja sa rozhádajú kvôli dievčaťu, ktoré umiera. Omyl! Vážení! Žiadna láska sa nekoná. Táto kniha by sa dala skôr považovať za symbol kamarátstva. Nie je to plytká romantická kniha ako od Steelovej- bez urážky, tu sa skôr autor zameral na myšlienku, čo pre vás sú schopní urobiť praví priatelia. A myslím, že sa mu to aj celkom podarilo. Kniha je plná vtipu- niekedy možno trochu nevkusného a prehnaného, ale autor to dáva najavo, že si to trochu uvedomuje, emócií- síce som neplakala, ale niečo to vo mne vyvolalo, a uťahovania zo samých seba, alebo z bežných vecí a dokonca je tu pár vtipných skrytých narážok. Je síce trochu písaná inak a každá kapitola má podľa danej situácie aj pomenovanie, niektoré sú dlhšie a iné kratšie, ale všetky vás zasvätia do Gregovho života. Takže zväčša tie kapitoly sú len holé fakty, ktoré sú podané vtipným spôsobom a vám objasňujú celý Gregov život, až kým jeho mama nepríde s nápadom, ktorý mu uštedrí ranu životom.  Podľa mňa táto kniha mala spôsobiť ten ošiaľ, čo sa týka témy rakoviny v knihách. A úprimne teším sa na film, len dúfam, že to nespackajú, hoci..... Trailer si môžete pozrieť TU!

You May Also Like

1 komentárov