Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

After-bozk alebo jedna miliarda prečítaní

by - augusta 14, 2015


Autor: Anna Toddová
Názov: After-bozk
Originál: After
Diel: 1/4
Žáner: YA

Tessa je slušne vychované dievča, ktoré randí s milým, spoľahlivým chlapcom. V živote má jasný cieľ, ambície a matku, ktorá dohliada, aby to tak zostalo.
Lenže hneď v prvý deň na vysokoškolskom internáte narazí na Hardina, chalana so strapatými hnedými vlasmi, sebavedomým britským prízvukom a s pírsingom v pere a ten jej nabúra všetky ideály, v ktoré dovtedy verila.
Hardin však zďaleka nie je ideál. Je drzý – dokonca až po hranicu krutosti. Vzhľadom na jeho správanie by ho Tessa mala nenávidieť. A aj nenávidí, až kým sa s ním neocitne sama v jeho izbe. Stačí jediný bozk.V jednej chvíli jej Hardin vraví, aká je nádherná, no vzápätí trvá na tom, že pre ňu nie je ten pravý a odstrkuje ju. Napriek svojim bezohľadným spôsobom Tessa pociťuje neodbytné nutkanie preniknúť mu hlbšie pod kožu a pod nánosom lží objaviť skutočného Hardina.
Tessa má dokonalého priateľa. Prečo sa teda usiluje prekonať vlastnú urazenú pýchu a zbaviť Hardina predsudkov o poctivých dievčatách? Prečo dovolí, aby jej ubližoval?
Žeby v tom bola láska? Tessin život už nikdy nebude taký ako predtým...


One Direction skupina, ktorá pred piatimi rokmi spôsobila obrovský ošiaľ a získala si fanúšikov po celom svete. A netrvalo dlho kým sa objavila o nich prvá fanfikcia na internete, ktorá vyvolala medzi fanúšikmi reťazovú vlnu. Pretože, ak píše on/a môžem aj ja! Wattpad obsahuje veľmi veľa fanfikcií, či už o tejto skupine alebo všeobecne, či už kvalitných alebo menej kvalitných. Otázne je však, že či si práve táto fanfikcia zaslúžila byť publikovaná ako kniha, ktorá u nás vyjde o pár dní v preklade. Predsa jedna miliarda prečítaní je jedna miliarda!

Dopredu vás varujem, že som bola obrovská fanúšička spomínanej skupiny One Direction, to však nemení môj názor na knihu.

Keď čítam fanfiction o 1D (teraz myslím tie kvalitnejšie ff-ky), tak vždy je pár vecí, ktoré majú spoločné:
1.Hlavní hrdinovia sa zo začiatku neznášajú alebo majú  nejaký spor, ktorý si nedokážu vysvetliť, pretože...pozri bod 2
2.Sú tvrdohlaví a ani jeden si nechce dať od toho druhého skákať po hlave.
3.Aspoň jeden z hlavných hrdinov je rebel, zvyčajne je to chlapec-bad boy- mafián, školský lámač ženských sŕdc, bitkár.....
4.Hlavná hrdinka sa vždy dostane do nebezpečnej situácie, z ktorej ju zachráni hlavný hrdina, avšak poslednej dobe je trend, keď jej ubližuje práve on.
5. Kopa ďalších druhých šancí, milión žiarlivých scén, dosť veľa sexu a (ne)typické rodinné spory.

Keď som čítala After-bozk, tak som nebola prekvapená, keď som v nej našla takmer všetkých 5 vecí, ktoré som vymenovala hore vyššie. A úprimne ani ma to neprekvapilo.

Hlavná hrdinka Tessa bola naivným nevinným dievčaťom, ktoré potrebovalo mať veci vždy pod kontrolou, a ktoré malo naplánovaný celý svoj život, až do posledného detailu. Tessa jednoducho bola pedant. Na začiatku mala problém stáť si za svojím slovom a po celý čas s ňou ostatné postavy manipulovali ako len chceli. Hoci to nebola najhoršia hrdinka, jej zmýšľanie môže niekoho vytáčať. Jediný problém, čo považujem za dosť veľký bol, že autorka nevyužila jej potenciál a nechala ju zomierať v jej nudnom živote ovládaným stereotypom, až kým sa pri nej neobjavil Hardin.

Hardin Scott (Harry Styles) typický nepolepšiteľný zlý chlapec, ktorý neberie do úvahy koho urazí a komu ako ublíži. Viete, že počasie sa mení každou sekundou, ale Hardin je ešte viac nevyspytateľnejší ako počasie. Správa sa hrubo, nepozná hranice drzého správania a zo všetkých knižných hrdinov, o ktorých som čítala, práve Hardin obsadil u mňa prvú priečku v skupine najväčších idiotov. Jeho zmeny nálad a tajnostkárstvo dokážu človeka nielen vytočiť, ale aj prebudiť v ňom podozrenie, že tu ide o niečo viac a prečo mu sakra Tessa dáva ďalšiu a ďalšiu šancu?!

Ich vzťah bol všetko len nie úprimný a pravdivý. Skôr to bolo ako zlá naplánovaná budúcnosť s človekom, ktorý vo vašom živote ani nemá, čo hľadať. Ich vzťah bol založený na schéme: hádka,sex a sem-tam príjemné chvíle, ktoré skončili zvyčajne hádkou, sex, hádka a tak dookola.

Dosť ťažko, sa mi na túto knihu pozerá ako na knihu a nie ako na fanfikciu, ktorej som sa po celý čas snažila, tak vyhýbať, kým som bola aktívna vo fandome a úprimne o nič svetoborné som neprišla. After vás neobohatí, hoci sa v kuse v každej kapitole niečo deje, pretože úprimne ľudí by to asi nebavilo čítať, kedy sa kapitoly vliekli a nič by sa v nich poriadne nedialo. Takže pochopiteľná je tá dráma, ktorá sa odohráva v každej jednej kapitole, ktorá sa zvyčajne končí otvorene, aby vás navnadila na ďalšiu časť.

A aj keď kniha má takmer 600 strán a ďalšie tri pokračovania, v ktorých absolútne netuším, čo autorka chce riešiť, tak viacerí sa sťažujú, že kniha sa ku koncu trochu vliekla. Ja teraz patrím medzi tých, ktorí sa ani nenazdali a boli zrazu na konci, aj keď som sa párkrát pozrela koľko strán mi zostáva. A úprimne dopredu ma hnala moja zvedavosť, že či moje podozrenie je pravdivé (mimochodom, bolo pravdivé, takže koniec knihy ma neprekvapil), a že tá ich idylka sa musí pokaziť a to ma neskutočne hnalo dopredu. A taktiež aj štýl autorky, ktorý sa nebabral so zbytočnými opismi, avšak niečo ako keby celý príbeh brzdil a doteraz nemám tušenia, čo to bolo. Ale aj tak sa to vlastne čítalo samo a stránky sa mi rýchlo míňali. A keby kniha mala o niečo menej drámy a trochu viac vecí by sa vysvetlilo nielen okolo hlavných postáv, ale aj okolo vedľajších, ktoré tam boli ako keby len na ozdobu a sem-tam dotvorili tú správnu atmosféru, mohlo sa z príbehu oveľa viac vyťažiť.  
              
Bohužiaľ, takto After patrí medzi tie príbehy, ktoré mali radšej zostať na internete alebo autorka mala prepracovať celý príbeh a nechať len hlavnú zápletku, pohrať sa s postavami a s ich minulosťou a až potom to vydať do sveta ako knihu. Viacerí hovoria, že toto je tá najlepšia poviedka o One Direction, ale ja nesúhlasím. Čítala som už aj lepšie, ktoré by si zaslúžili byť publikované ako kniha. Ja by som radšej autorke dala čistý papier a voľný priestor, nech ukáže čo v sebe naozaj skrýva a namiesto fanfikcie, nech napíše plnohodnotný príbeh, ktorý by nebol na GR zväčša ohodnotený jednou hviezdičkou.

Jednoducho pre mňa After vždy bude len jedna z mnohých iných poviedok o One Direction, ktorá zožala veľký úspech. A teraz úprimne, keby tam nevystupovali idoly takmer všetkých dievčat do +/-15 rokov, tak stal by sa z toho „svetový“ fenomén?


Ďakujem vydavateľstvu Ikar za poskytnutie recenzného výtlačku! 
Knihu si môžete zakúpiť TU! 

You May Also Like

1 komentárov

  1. Ja FF zvyčajne nečítam a o tomto som zistila, že je to FF, až skoro vtedy, keď mi už kniha došla. Asi som prespala dobu alebo čo. Ale bola som aj sčasti rada, že som si nepozrela žiadne hodnotenia, až niekde pri strane sto, lebo boli dosť na prd a mne sa to vlastne celkom dobre čítalo. Áno, je to poriadne natiahnuté a fakt nechápem, čo to je v tých ďalších dieloch, ale inak sa mi zdali postavy spracované dobre a vlastne sa mi to zdalo aj dosť reálne. Stačí mi vidieť tie dnešné páry všade okolo mňa a je to presne ako v tejto knihe. Autorka to vlastne vystihla celkom dobre :D

    OdpovedaťOdstrániť