Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Toto je úplne iný druh šialenstva!

by - októbra 14, 2015

Insanity (Mad in Wonderland) (Insanity #1)
Autor: Cameron Jace
Názov: Insanity
Pokračovania: Figment, Circus, Hookah
Inšpirované: Alica v Krajine zázrakov

After accidentally killing everyone in her class, Alice Wonder is now a patient in the Radcliffe Lunatic Asylum. No one doubts her insanity. Only a hookah-smoking professor believes otherwise; that he can prove her sanity by decoding Lewis Carroll's paintings, photographs, and find Wonderland's real whereabouts. Professor Caterpillar persuades the asylum that Alice can save lives and catch the wonderland monsters now reincarnated in modern day criminals. In order to do so, Alice leads a double life: an Oxford university student by day, a mad girl in an asylum by night. The line between sanity and insanity thins when she meets Jack Diamond, an arrogant college student who believes that nonsense is an actual science



“Some people don't like a murder for breakfast. It's just not their thing.” 

Alica v Krajine zázrakov je presne ten typ rozprávky, ktorý milujú nielen deti, ale aj dospelí a nezáleží, že či je to kreslené alebo vo filmovej verzii. Na rozdiel od niektorých, Alica a jej potulovanie nepatrí medzi moje obľúbené rozprávky, skôr by som povedala, že novodobé spracovanie ma nudilo a rozprávka nebola na tom o nič lepšia. Dôvod, prečo som si vlastne Insanity vybrala do RT obdobia bol jednoduchý. Na GR to má celkom obstojné hodnotenie, takmer 4 hviezdičky a ľudí, ktorých mám medzi priateľmi, tak to chvália do nebies. Dole, máte uvedené odkazy na recenzie od ostatných a uvidíte, že chválou veru nešetria. 


“I guess Lewis couldn't compete with God, although they are both big on nonsense.”

Cameron Jace je vlastne celkom známy autor, ktorý ma nejako obchádzal, takže absolútne som netušila do čoho sa to púšťam a úprimne ja som celkom rada, že Insanity je od neho prvá kniha, ktorú som prečítala, pretože som viac než len ohúrená a okúzlená. Nielenže angličtina tu bola vážne ľahká, čo je detail, alebo to možno iba mne tak prišlo, ale celý príbeh som si miestami užívala oveľa viac ako Šepotání. Síce nemá zmysle porovnávať Alyssu a Alice, pretože to je ako keby ste prirovnávali vajce a špenát, ale Alice je oveľa lepšia než Alyssa v Šepotání, čo je mimochodom tiež re-telling na Alicu v krajine zázrakov.

"One of the privileges of not knowing who you are is that you can pretend to be anyone you like.” 
Dievčatko, čo spadlo do zajačej nory a ocitlo sa v krajine, kde je všetko úplne postavené na hlavu. Klasika v nonsense. Preto vás chcem upozorniť, že tento re-telling patrí medzi tie, ktoré vás pohltia a nútia vás premýšľať a otvárať ústa do písmena O, pretože síce tento príbeh je úzko prepojený s Alicou v Krajine zázrakov, ale o zvraty a prekvapenia tu nie je núdza. Alice v Krajine zázrakov je len slabý slepačí odvar, Insanity je hustá kuracia polievka, v ktorej nájdete aj nemožné. Skvelé spracovanie, úžasné postavy ešte zaujímavejšie rozhovory vám zaručia pútavé čítanie.

Alice má vlastne vygumovanú myseľ, čiže nič si nepamätá a vďaka návšteve rodiny sa dozvedáme, čo to vlastne naša drahá Alice vyviedla a prečo postupuje šokové terapie. Na rozdiel od iných hrdiniek, čo majú zachraňovať svet Alice nechcela zachraňovať životy, ale najviac na nej oceňujem, že predsa by urobila hocičo len, aby ich zachránila, čo najviac ľudí. Je to ten typ hrdinky, o ktorých by ste chceli čítať, pretože majú zaujímavé myšlienkové pochody a o správaní nehovoriac.
Postava, ktorú Alice ovplyvňuje je Carter Pillar..ten chlap...to je záhada sama o sebe. Už niekoľkokrát ušiel z ústavu a nikto nevie ako, a vďaka nemu Alice prežíva veci, o ktorých si niektorí nedovolia ani snívať. Obľúbite si ho, pretože to je taká postava, na ktorú nezabudnete a ďalšou takou postavou je Chesire Cat, síce je to vrah, ktorý vraždí mladé dievčatá jedna radosť a za sebou zanecháva mŕtve telá s úškrnom a s knihou Alica v Krajine zázrakov, ale je to postava, ktorá má štýl. :D  Ceshire Cat vás ohúri, očarí a podľahnete jej. Síce o nej nič poriadne nevieme, chválabohu za kapitoly, ktoré sa rozprávajú z jej pohľadu, pretože aspoň niečo o tej postave a o tých monštrách z Krajiny zázrakov vieme. A ako inak by to bolo keby sa tu neobjavil niekto, kto by nám dievčatám nevyrazil dych, že Jack Diamond? O ktorom zas absolútne tiež nič nevieme, a objaví sa vždy vtedy, keď to najmenej očakávate a dámy to jeho správanie vám vyrazí dych. Z môjho osobného hľadiska je to tak,že autor každého zahalil rúškom tajomstva a postupne nás chce šokovať a je tomu verím, pretože chcem, aby mi táto séria vyrazila dych.

“loved their politicians to look good. Beauty was a must when telling lies.”

Aby ste pochopili tento príbeh musíte z časti zabudnúť na to, čo sa v skutočnej Alice v Krajine zázrakov odohráva a zároveň si spomenúť na každý jeden malý detail, ktorý vám pomôže sa priblížiť k tomuto príbehu. Ak by sme mali porovnať napr, Šepotání a Insanity, tak Šepotáni je len taký slabý prieme oproti Insanity. Tu máte akciu, napätie, humor, vraždy, psychopatov a skvelú hrdinku, ktorá je cez noc blázon a cez deň superhrdina. Neznie to skvelo? A teraz si predstavte, že celá atmosféra je teoreticky obohatená ešte aj tým ústavom... zimomriavky mi behajú po chrbte, keď si na to spomeniem. Jednoducho viete čo? Už aj si knihu zožeňte a dajte jej šancu! Už len prvá kapitola je FANTASTICKÁ! Autor sa jednoducho s nami nemazná a podľa mňa toto bol len začiatok. To ako v tejto prvej časti bolo všetko popletené a zároveň geniálne vám zaručí oveľa viac než len obyčajné čítanie! Budete mať zážitok! Autor píše úžasne, angličtina je ľahká a vtiahne vás to do deja. Postavy sú geniálne majú skvelé správanie, ešte lepšie hlášky a každá jedna je zaujímavejšia než tá predchádzajúce. Ešte stále váhate? Vážne? Urobte svetu ďalšiu láskavosť a nechajte sa presvedčiť, že všetci sme šialení oveľa viac než si myslíme.

Svet kníh
Never trust a duck 
Kath's world of books

You May Also Like

4 komentárov

  1. Skvělá recenze! :) Naprosto jsi mě přesvědčila, že si tu knížku musím přečíst :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Určite si ju prečítaj, nebudeš ľutovať ;)

      Odstrániť
  2. Páni, máš můj obdiv! Jsem jedna z těch, co je na tvém blogu poprvé a stačily mi 2 tvé články a uplně sis mě získala..:). Působíš úžasně sympaticky a už teď nevím co si vybrat co si přečtu nejdřív..:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne :3 Ani si nevieš predstaviť ako si ma svojím komentárom potešila, až sa mi objavili slzy v očiach :) Vážim si to naozaj :3
      Ďakujem <3

      Odstrániť