Používa službu Blogger.

Advertisement

About Me

Keď chcem viac, ale pokračovanie si musím domyslieť

by - mája 23, 2017

Autor: Richelle Mead
Názov: Věk X 2: Nesmrtelná koruna
Originál: The Immortal Crown
Diel: 2/3
Žáner: fantasy

Anotácia:

Návrat rozezlených bohů je dostatečně velká hrozba. A teď se objevilo další nebezpečí… Justin a Mae nadále plní svou misi, pak ovšem dojde k zásadnímu zlomu v běhu událostí. Jsou přiděleni k delegaci Luciana Darlinga, Justinova starého přítele a zároveň tak trochu protivníka. Společně se vydávají na území Arkádie, nebezpečného souseda RUNA.V tamní společnosti jsou ženy stále majetkem mužů a náboženství a vláda splývají v jedno. Justin, který se sám ještě těžce smiřuje s vlastním bohem, zde objevuje skutečně velmi mocné síly.Mezitím Mae, která jen velmi neochotně hraje roli Justinovy milenky, plní svou vlastní soukromou misi: hledá svou nevlastní neteř, které se její rodina před lety zřekla a nechala ji unést za hranice.Ani jeden z našich hrdinů si zpočátku nevšimne, že jejich snaha zastavit v Arkádii návrat bohů může být velmi brzy zmařena...

Môj názor: 
Knihy od Richelle mi fakt veľmi neulahodili. So Sukubou som to vzdala a Upírska akadémia sa mi síce zo začiatku páčila, ale ten pocit nadšenia mi dlho nezotrval. A nakoniec do tretice všetko dobré Věk X ma úplne chytilo/pohltilo....Samozrejme, že autorka vydáva neskutočne veľa nových kníh, ale nejako sa dokopať ku napísaniu poslednej a záverečnej časti, tak to asi v blízkej dobe nehrozí. Aj keď ako ona tvrdí, že aj keby mala tá kniha vyjsť na jej vlastné náklady, tak ju vydá. (Dúfam, len že toho sa dožijem a jej vydavateľ pochopí akú chybu to spravil.)


Názory na prvú a druhú časť sú rôzne. Niektorí tvrdia, že jednotka bola lepšia ako Nesmrtelná koruna, môj názor je však taký, že obidve knihy majú čo ponúknuť. Kým prvá časť bola o trochu akčnejšia oveľa viac sa čitateľ dozvie práve v tejto druhej časti. Dej plynie trošku pomalšie, situácie sú vyhrotené a napätie ku koncu dáva príbehu ten správny šmrnc. Postavy neprešli nejakou veľkou zmenou. Mae je stále tvrdá bad ass ženská, ktorá vám nakope zadok a Justin so svojimi havranmi stále nestratil na šarme. Avšak sú oveľa viac zohratí ako tím a oproti jednotke sa k sebe správajú fakt pekne, miestami jasné, že to škrípe, ale už to nevytáča človeka, tak ako v jednotke. Svojím spôsobom sú to stále tí istý tvrdohlavý ľudia, avšak svojim spôsobom už nedokážu poriadne bez seba fungovať.

To, že vojna bohov sa začala si ani nevšimnete. Možno tak ku koncu. Problémy, ktoré sa v príbehu riešia sú oveľa viac dôležitejšie a každý jeden chybný krok môže mať fatálne dôsledky. A verte, že takých krokov je tu habadej. Konečne spoznávame aj tú druhú tvár zeme-Arkádia, a zo začiatku to je fascinujúce. Iná kultúra, iná viera a iné správanie nových ľudí, to všetko dáva deju o niečo viac reality. To všetko je skvelé, až na to, že tie nové postavy sú zväčša tak zmagorené, až to čitateľovi pomaly začne liezť na nervy. Samozrejme, že sa našlo pár hlúpych postáv, ktoré zmagoriť ani nepotrebovali. A miestami ma fakt vytáčali. A verím, že feministky, ktoré knihu čítali spokojné veľmi neboli, keďže ženské práva sú fakt silno potláčané. A so ženami sa zaobchádza naozaj kruto.

V pozadí sa riešia nielen bohovia, ale taktiež osudy ďalších postáv. Na jednej strane je to nudné, pretože časti, ktoré sú akčné alebo sú dôležité nemajú toľko priestoru a tieto nudné kapitoly, tak trošku brzdia vývoj celej situácie. Ale avšak kopu nových vecí sa pomaly odhaľuje a mňa to naozaj zaujalo. Síce to zatiaľ ako celok veľmi nezapadá, ale spojitosť to musí mať, aspoň nejakú, inak by to veľký význam v deji nemalo. Takže dúfam, že autorka vyrukuje s niečim fakt veľkým. Pretože Tessine pasáže museli obsahovať oveľa viac než sa na prvý pohľad zdá.

Samozrejme, nebol by to zákon schválnosti, keby že na konci, keď si človek myslí, že je naozaj už všetko zažehnané a vyzerá to naozaj dobre, nielen pre postavy-hlavne pre Mae a Justina, ale taktiež pre celý dej, tak sa všetko, ale všetko kvalitne doserie. Koniec a vývin celého príbehu je fakt asi z tej knihy celý najhorší. Mňa to ubíja doteraz. No aj napriek tomu je to vtipné, dynamické a naozaj premyslené.

Aj keď Richelle vydáva kopu nových kníh, tak pre mňa Věk X je séria, ktorá patrí medzi moje Top knihy. Nielen kvôli postavám, deju a nápadu, ale kvôli tomu, že je to iné, číta sa to fakt samo a keď sa začiatok rozbehne nedá sa kniha odložiť z ruky. Je to jedna z mála kníh, ktoré by som si prečítala ešte raz. Táto séria vie ponúknuť fakt veľa a ja ju chválim do nebies aj tento raz. Len dúfam, že sa fakt toho finále dočkám a bude to stáť za všetky drobné.





You May Also Like

0 komentárov